به گزارش یزدفردا به نقل از گِلم، برخی از رنگ چشمهای خاص اغلب به برجستهترین ویژگی ظاهری یک فرد تبدیل میشوند، به خصوص زمانی که با آرایش یا رنگ لباسهای مکمل همراه شود. در حالی که رنگهای معمولی مانند قهوهای نیز به خودی خود زیبا هستند، نادرترین رنگهای چشم افراد را در مرکز توجهها قرار میدهند. دکتر جن وادمن، متخصص چشم، نادرترین رنگ چشم دنیا را فاش کرده است.
دکتر وادمن میگوید: «قرمز و بنفش بسیار نادر هستند و معمولاً در افراد مبتلا به آلبینیسم یا همان زالی دیده میشوند. فراتر از این رنگهای بسیار کمیاب، رنگ چشمهایی که کمتر دیده میشوند، کهربایی، خاکستری و سبز هستند. دکتر وادمن گفت: «تخمین زده میشود تنها حدود ۵ درصد از جمعیت جهان چشمان کهربایی، کمتر از ۱ درصد خاکستری و ۲ درصد چشمان سبز دارند». جالب اینجاست که این پزشک فاش کرده است رنگ چشمها میتواند تغییر کند، اما قبل از اینکه به آن بپردازیم، ابتدا باید بفهمیم که رنگ چشم در وهله اول چگونه تشکیل میشود.
چه چیزی رنگ چشم را تعیین میکند؟
در نهایت، رنگ چشم به شانس بستگی دارد. عواملی که رنگ چشمان را تعیین میکنند متأسفانه خارج از کنترل شما هستند. دکتر جن وادمن گفت: «رنگ چشم بر اساس مقدار و نوع رنگدانههای عنبیه – قسمت رنگی چشم تعیین میشود. دو رنگدانه اصلی وجود دارد: ملانین (قهوهای) و لیپوکروم (زرد).» ترکیبات غیرعادی این دو رنگدانه باعث بوجود آمدن رنگهای نادر چشم میشوند. به عنوان مثال، کسانی که سطوح لیپوکروم بالاتر و سطوح ملانین پایینتری دارند، در نهایت چشمهای کهربایی یا طلایی خواهند داشت.
علاوه بر نقش رنگدانهها، نحوه ورود و حرکت نور در عنبیه نیز بر رنگ چشم تأثیر میگذارد. دکتر وادمن توضیح داد: «این پدیده پراکندگی ریلی نام دارد و کارکردش مشابه آبی به نظر رسیدن آسمان است. وقتی نور به چشمان ما وارد میشود، در داخل عنبیه پراکنده میشود و در نهایت بر درک ما از رنگ چشم تأثیر میگذارد. درست مانند آسمان که در حقیقت آبی نیست رنگ چشم خاکستری، آبی و سبز نیز تنها به دلیل درک مغز انسانها از بازتاب نور این رنگی به نظر میرسند. چشمان قهوهای رنگ بجای پراکنده کردن نور، آن را جذب میکنند.» این عوامل از پیش تعیین شده و معمولا ثابت هستند، اما در شرایطی خاص رنگ چشم افراد میتواند تغییر کند.
آیا میتوان رنگ چشم را تغییر داد؟
قابل توجهترین زمان تغییر رنگ چشم در دوران نوزادی است. اکثر نوزادان با چشمهای آبی یا خاکستری روشن به دنیا میآیند، اما با رشد ملانین و افزایش سن، رنگ چشمها تیرهتر میشوند. با این حال، بزرگسالان نیز میتوانند تغییرات کمتری در میزان ملانین عنبیه خود تجربه کنند. دکتر جن وادمن توضیح میدهد: «شرایطهای سلامتی خاص، داروهای مختلف یا حتی ضربههای روحی نیز میتوانند بر روی رنگ چشم تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، برخی از داروهای گلوکوم اگر برای مدت طولانی مصرف شوند، میتوانند رنگ عنبیه را تغییر دهند.»
این دکتر چشم اضافه کرد اختلالات التهابی نادر نیز میتواند منجر به روشن شدن عنبیه شود، زیرا باعث از بین رفتن رنگدانههای چشم میشود. او فاش کرد: برخی از بیماران ممکن است متوجه یک حلقه مایل به خاکستری روشن در اطراف عنبیه خود شوند که باعث روشنتر دیده شدن چشم میشود، اما در واقع رنگ عنبیه تغییر نمیکند. این تغییر رنگ چشم معمولاً در اثر رسوب لیپیدها در اطراف عنبیه ایجاد میشود و معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال غیرعادی نیست. با این اوصاف، مهم است در صورت مشاهده تغییرات رنگ چشم به پزشک مراجعه کنید، زیرا این تغییرات اغلب علائم بیماریهای زمینهای هستند.
فراتر از این شرایط و موقعیتهای خاص، رنگ چشم شما به طور کلی همان رنگی است که برای تمام عمر خود داشتید. خبر خوب این است که نادر یا رایج، همه رنگهای چشم زیبا هستند. به جای اینکه سعی کنید رنگ عنبیه خود را تغییر دهید، هدایای طبیعی خود را دوست داشته باشید و با رنگ لباس و آرایشهای مناسب این رنگ را برجسته کنید. برای مثال، رنگ سبز و بنفش زیبایی چشمهای قهوهای را چند برابر میکند در حالیکه رنگهای گرم، هلویی یا دودی بهترین انتخاب هستند.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 15,ژانویه,2025